Asbest was vroeger een populair materiaal in de bouw vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Helaas weten we nu dat blootstelling aan asbestvezels ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, waaronder asbestose en longkanker. Daarom is het cruciaal om tijdens asbestverwijdering de juiste adembescherming te gebruiken. In dit blog leggen we je uit hoe je de juiste adembescherming kiest.
Asbest en gezondheidsrisico’s: hoe zat het ook alweer?
Elk jaar worden naar schatting 125 miljoen mensen tijdens hun werk blootgesteld aan asbest. Dit leidt jaarlijks tot meer dan honderdduizend asbestgerelateerde ziekten, waaronder buikvlies- en borstvlieskanker, longkanker en stoflongen.
Het gevaar van asbest zit ‘m in microscopische kleine vezels die, als ze worden ingeademd, diep in de longen doordringen en daar blijvende schade veroorzaken. Zodra asbestmateriaal beschadigd raakt of wordt verwijderd, komen deze onzichtbare vezels vrij. De gevolgen hiervan zijn levensbedreigend, zeker bij herhaaldelijke blootstelling. Tijdens het verwijderen van asbest is het daarom cruciaal om adembescherming te dragen.
3 soorten adembescherming tegen asbest
Er zijn diverse vormen van adembescherming die effectief zijn bij asbestverwijdering, afhankelijk van de concentratie vezels in de lucht:
- Halfgelaatsmaskers: Deze bedekken de neus en mond en zijn voorzien van filters die asbestvezels uit de ingeademde lucht halen. Ze zijn geschikt voor werkzaamheden met een lagere concentratie asbestvezels.
- Volgelaatsmaskers: Deze bieden extra bescherming doordat ze het hele gezicht bedekken. Ze zijn voorzien van geavanceerde filters die ook geschikt zijn voor werkzaamheden met hogere concentraties asbestvezels.
- Ademluchttoestellen: Deze systemen leveren schone lucht van een externe bron en bieden daardoor de hoogste bescherming. Ze worden gebruikt in zeer risicovolle situaties rondom asbestverwijdering of asbestschade.
Zo gebruik je adembescherming op de juiste manier
Wil je dat jouw adembescherming optimaal werkt? Dan is niet alleen het juiste type bescherming belangrijk, maar ook het correct dragen hiervan. Deze richtlijnen helpen je hierbij op weg:
- Fit-test: Het masker moet perfect passen om lekkage te voorkomen. Regelmatige fit-tests zijn daarom essentieel om de juiste pasvorm te garanderen. Doe je dit niet, dan loop je alsnog het risico dat je asbestvezels inademt.
- Regelmatig onderhoud: Het masker moet regelmatig worden gereinigd en onderhouden om de effectiviteit te waarborgen. Verouderde of beschadigde maskers kunnen hun beschermende functie verliezen. Zorg dus voor voldoende onderhoud en vervang je masker op tijd.
Heb je hulp nodig bij de fit-test of bij het onderhoud? Neem dan gerust contact met ons op. We geven je graag advies en kunnen diverse werkzaamheden voor je uit handen nemen.
Wettelijke voorschriften rondom asbestverwijdering
In Nederland gelden strikte regels en voorschriften rondom asbestverwijdering. Hieronder vind je een kort overzicht van de regelgeving:
- De eigenaar van het asbest (of het saneringsbedrijf dat in hun opdracht werkt) moet de asbestsanering van tevoren melden bij de gemeente, het ISZW en de certificerende instelling.
- Asbest mag alleen verwijderd worden door een bedrijf dat gecertificeerd is voor dit type werk.
- Bij het verwijderen van asbest is adequate adembescherming verplicht, zowel bij hoge als bij lage concentraties asbestvezels.
Voor meer informatie over de regelgeving rondom asbestverwijdering, kun je de website van de arbeidsinspectie raadplegen.
Koop jouw adembescherming bij Vermeer Workwear and Safety
Bij Vermeer Workwear and Safety kun je terecht voor hoogwaardige adembescherming bij asbestverwijdering. Vermeer biedt uiteenlopende modellen aan, waaronder hoogwaardige volgelaatsmaskers. Benieuwd welke vorm van adembescherming bij jouw werkzaamheden past? Kom dan langs in onze winkel in Rotterdam en vraag onze experts om advies. We zijn gevestigd aan Waalhaven Zuidzijde 32 te Rotterdam. Wie weet tot snel!