PBM
5 min leestijd

Alles wat je moet weten over volgelaatmaskers

Volgelaatmaskers
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
April 25, 2024

Hoe kies je het juiste gelaatsmasker voor adembescherming?

Wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen, gassen of dampen, is een gelaatsmasker noodzakelijk om je adem te beschermen. Wanneer collectieve veiligheidsmaatregelen onvoldoende bescherming bieden, is een gelaatsmasker zelfs verplicht. In dit blog vertellen we je meer over de verschillende soorten gelaatsmaskers, hun werking en hoe je het juiste masker kiest voor bij jou op de werkvloer.

Wat is een gelaatsmasker? Een korte uitleg

Een gelaatsmasker is een (deels) gezichtsbedekkend beschermingsmiddel dat je beschermt tegen stof, spatten, chemische dampen en andere gevaarlijke deeltjes die je ogen, neus of mond kunnen bereiken.

Halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten gelaatsmaskers: halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers. Een volgelaatsmasker bedekt de mond, neus, kin en het gezicht, waardoor integrale bescherming van het gelaat wordt geboden. Halfgelaatsmaskers daarentegen bedekken alleen de neus, mond en kin. Beide maskers zijn herbruikbaar en worden gebruikt in combinatie met specifieke filters voor stof, gas, dampen of een combinatie hiervan.

Bajonetsysteem of schroefdraadaansluiting

Gelaatsmaskers zijn verkrijgbaar met verschillende aansluitingssystemen, waaronder een standaard schroefdraadaansluiting en een bajonetaansluiting. Het gebruik van een bajonetsysteem maakt het eenvoudig om filters snel en veilig te vergrendelen, wat essentieel is voor een goede werking van het masker.

Wanneer draag ik een halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker?

Volgens de Arbowet is adembescherming vereist wanneer blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet bij de bron voorkomen kan worden. Gelaatsmaskers zijn ideaal voor langdurig werk in ruimtes met verontreinigde lucht. Halfgelaatsmaskers bieden een betere afdichting dan stofmaskers, terwijl volgelaatsmaskers niet alleen de luchtwegen, maar ook de ogen beschermen. De keuze tussen beide maskers hangt vooral af van de aard van het werk en de stoffen waar je beschermd wilt worden. Bekijk ons assortiment halfgelaatmaskers en volgelaatsmaskers.

Welk gelaatsmasker past bij jou?

Een gelaatsmasker beschermt je medewerkers tegen gevaarlijke stoffen op het werk. Bij Vermeer Workwear en Safety bieden we een uitgebreid assortiment gelaatsmaskers en filters, zodat je altijd de juiste bescherming vindt voor jouw werksituatie. Meer weten, bekijk onze webshop of neem contact op voor vrijblijvend advies. Onze adviseurs gaan graag met je in gesprek over de adembescherming die bij jou past.

Bekijk ons gehele assortiment »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.