Wet en regelgeving
5 min leestijd

Is jouw veiligheidsbril gecertificeerd volgens de Europese norm?

Is jouw veiligheidsbril gecertificeerd volgens de Europese norm?
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
April 25, 2024

Certificering en markeringen

Onafhankelijk onderzoek en certificering

Om een veiligheidsbril te certificeren volgens de Europese norm, ondergaat deze een uitgebreide testprocedure in een onafhankelijk laboratorium. Deze tests evalueren de brillen op verschillende criteria, zoals weerstand tegen impact, chemische stoffen en andere potentiële gevaren. Pas na het succesvol doorstaan van deze tests, kunnen de prestaties van de veiligheidsbrillen officieel worden erkend en gecertificeerd.

Permanente en duidelijke markeringen

Een van de belangrijkste vereisten van de EN 166:2001-norm is dat alle markeringen op de veiligheidsbril, zowel op de glazen als op de monturen, permanent en duidelijk leesbaar zijn. Hierdoor kunnen gebruikers in één oogopslag zien of de bril geschikt is voor hun specifieke werkomgeving.

 1. Montuur en verglazing: De markeringen worden apart aangebracht op zowel het montuur als de verglazing. Als de verglazing en het montuur een geheel vormen, wordt de markering op het montuur geplaatst.
 2. Verplichte informatie: De markering van het montuur moet verplicht het CE-symbool en de identiteit van de fabrikant (logo of merknaam) bevatten. Dit garandeert dat de bril voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
 3. EN-Norm nummer: Als een bril aan een EN-norm refereert, moet het nummer van deze norm samen met de verschillende symbolen van het toepassingsgebied en de mechanische weerstand volgens de door de fabrikant gevraagde tests op de markering staan.

Symbolen en betekenis

Volgens de Europese norm EN 166:2001 kunnen veiligheidsbrillen diverse markeringen hebben. Deze markeringen geven aan welke bescherming de bril biedt en tegen welke specifieke gevaren deze bestand is. Hier zijn enkele van de belangrijkste markeringen en hun betekenis:

 1. Mechanische weerstand
  • S: Verhoogde weerstand tegen impact (laag energie niveau).
  • F: Weerstand tegen impact met lage energie (6mm stalen kogel bij 45 m/s).
  • B: Weerstand tegen impact met gemiddelde energie (6mm stalen kogel bij 120 m/s).
  • A: Weerstand tegen impact met hoge energie (6mm stalen kogel bij 190 m/s).
 2. Optische klasse
  • 1: Geschikt voor langdurig gebruik.
  • 2: Geschikt voor intermitterend gebruik.
  • 3: Alleen geschikt voor uitzonderlijk gebruik.
 3. Bescherming tegen specifieke gevaren
  • K: Weerstand tegen krassen.
  • N: Weerstand tegen beslaan.
  • 9: Weerstand tegen gesmolten metaal en hete vaste deeltjes.
 4. Toepassingsgebied
  • 3: Druppels of spatten van vloeistoffen.
  • 4: Grote stofdeeltjes.
  • 5: Gas en fijne stofdeeltjes.
  • 8: Elektrische kortsluiting door booglas.

Praktische tips voor gebruikers

Als gebruiker is het wel zo handig dat je de markeringen op je veiligheidsbril kunt duiden. Onderstaand stappenplan helpt je hierbij:

 1. Lees de markeringen zorgvuldig: Voordat je een veiligheidsbril gebruikt, controleer je de markeringen, zodat je zeker weet dat de bril geschikt is voor de specifieke gevaren waarmee jij te maken hebt.
 2. Onderhoud en inspectie: Controleer je veiligheidsbril regelmatig op slijtage en beschadigingen. Vervang de bril onmiddellijk als je tekenen van schade ziet, aangezien beschadigde brillen mogelijk niet voldoende bescherming bieden.
 3. Bewustzijn van normen en regels: Lees je in over de veiligheidsnormen en regels die gelden voor jouw werkomgeving. Dit helpt je begrijpen welke bescherming vereist is en waarom.

Welke veiligheidsbril past bij jou? Kom langs voor een oogmeting

Het gebruik van gecertificeerde veiligheidsbrillen met EN 166:2001-norm is cruciaal om je ogen de juiste bescherming te bieden tijdens je werk. Door je bewust te zijn van de verschillende markeringen en wat deze betekenen, kun je de juiste keuzes maken en bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor jezelf of je werknemers. Benieuwd welke bril voor jou of je personeel het beste past, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. In onze showroom meten we je ogen gratis op en heb je keuze uit een ruim assortiment.

Meer over onze oogmetingen »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.