In het kort
- Je bent als werkgever verplicht om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te leveren.
- Er zijn drie PBM-categorieën, elk voor een ander type risico: licht, middelzwaar en hoog.
- Veilig werken begint met goede PBM, duidelijke uitleg en gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Om je personeel veilig te houden, moet je als werkgever aan strenge regels voldoen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). De regels daarvoor zijn best ingewikkeld, want er zijn drie PBM-categorieën en die hebben elk hun eigen beschermingsmiddelen. In dit blog leggen we uit om welke categorieën dit gaat, zodat je een miskoop voorkomt en zeker weet dat je aan de regels voldoet.
Categorie 1: PBM van eenvoudig ontwerp
Persoonlijke beschermingsmiddelen van eenvoudig ontwerp bieden bescherming tegen algemene veiligheidsrisico’s. Het gaat hier om risico's die niet ernstig of gevaarlijk zijn. Categorie 1 PBM-artikelen zijn bijvoorbeeld regenpakken en handschoenen. Werkt je personeel veel buiten? Dan heb je deze middelen altijd nodig.

Categorie 2: PBM voor middelzware risico's
PBM voor middelzware risico’s bieden bescherming tegen veiligheidsrisico’s die wél echt gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan houtsplinters (die kunnen lelijk gaan ontsteken), maar ook risico’s die meer tot de verbeelding spreken, zoals gevaarlijke stoffen.
Categorie 2 PBM-artikelen zijn bijvoorbeeld snijwerende handschoenen en veiligheidsbrillen. Ze zijn dus vooral geschikt voor bouwbedrijven en productieomgevingen, maar vaak ook voor landbouw- en installatiebedrijven.

Categorie 3: PBM van complex ontwerp
PBM van complex ontwerp bieden bescherming tegen hoge risico’s. Dan moet je denken aan chemische stoffen, werken op hoogte en geluidsoverlast die tot gehoorschade kan leiden.
Voorbeelden van categorie 3 PBM-artikelen zijn ademhalingsmaskers, gehoorbeschermers, veiligheidskleding tegen chemische risico’s en natuurlijk ook valbeveiliging.
Deze beschermingsmiddelen zijn vooral nodig in sectoren waar mensen echt risicovol werk doen. Denk aan de petrochemie, zware industrie, woning- en scheepsbouw, afvalverwerking en brandweer. Ook in laboratoria en in de farmaceutische industrie zijn deze middelen vaak verplicht.

Zo maak je werknemers bewust van veiligheidsrisico’s (en voorkom je letsel of erger)
Letsel na een bedrijfsongeval ontstaat vaak omdat werknemers geen gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Soms ligt dat aan de werkgever, omdat die niet de juiste PBM heeft ingekocht. Maar het ligt ook vaak aan de werknemer, omdat die de PBM niet gebruikt.
Bedrijfsongevallen leiden tot een hoop ellende. Van ernstig letsel tot zelfs de dood. Jij bent daar als werkgever verantwoordelijk voor. Je neemt die verantwoordelijkheid niet alleen door de juiste PBM aan te schaffen, maar ook door je personeel bewust te maken van veiligheidsrisico’s.
Wist je bijvoorbeeld dat er honderden bouwplaatsen zijn waar steigerbouwers nog zonder valbeveiliging werken? En dat veel timmermannen zelden een veiligheidsbril dragen, terwijl een splinter in het oog hartstikke gevaarlijk is?
Het gaat in de meeste gevallen niet om onwil, wel om onduidelijkheid en onwetendheid. Als werkgever is het jouw taak om daar een oplossing voor te bedenken. Dat doe je als volgt:
1. Lees je in over welke PBM en certificering je nodig hebt
Zoals je eerder in dit blog al kon lezen, zijn er verschillende soorten PBM. Lees je dus goed in over welke beschermingsmiddelen bij jou op de werkplaats nodig zijn. En kijk ook naar de certificering. Niet alle PBM is geschikt voor gebruik in Nederland, omdat de arbo hier strenge regels voor heeft. Daar lees je meer over op arboportaal.nl.
2. Geef voorlichting en training aan je personeel
Om de veiligheid van je werknemers te vergroten, moeten ze drie dingen weten:
- Waarom ze persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebben
- Wanneer ze die moeten dragen
- Hoe ze dat op de juiste manier doen
Door dit duidelijk uit te leggen en hier een checklist voor te maken (liefst digitaal, zodat ze die altijd bij zich hebben), neem je twijfel en weerstand weg. Zo wordt veilig werken vanzelf de norm.
3. Creëer een cultuur van gezamenlijke verantwoordelijkheid
Veilig werken doe je met z’n allen. Je moet dus zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan. Het doel is dat werknemers ook elkaar helpen om veilig te werken. Zodat de ene bouwvakker de ander erop aanspreekt als die zijn helm niet opzet.
Hoe je dat aanpakt? Heel eenvoudig: praat erover tijdens het werkoverleg en vraag om de input van je werknemers. Wat vinden zij van veilig werken? Waar maken ze zich zorgen om? En waar zien ze dat het beter kan?
Maak van veiligheid een thema in je organisatie. Praat erover. Stimuleer het. Deel kennis. Zo voelen je medewerkers zich verantwoordelijk en letten ze ook op elkaar.
{{blog-cta="/components"}}
PBM nodig voor je bedrijf? Onze experts denken graag met je mee
Vermeer Workwear and Safety heeft de meest complete collectie persoonlijke beschermingsmiddelen. Vanuit onze megastore in Rotterdam helpen we dagelijks honderden ondernemingen om de veiligheid van hun personeel te verbeteren. Ook met jou denken we graag mee over welke PBM je nodig hebt. Zo voorkom je een miskoop en weet je zeker dat jouw persoonlijke beschermingsmiddelen aan de regels van de arbo voldoen. Meer weten? Bekijk onze webshop of vraag om vrijblijvend advies.