In het kort
- Elke veiligheidshelm heeft een houdbaarheidsdatum.
- De houdbaarheidsdatum is afhankelijk van het type materiaal.
- UV-straling, extreme temperaturen en chemicaliën versnellen slijtage.
- Een veiligheidshelm moet gemiddeld na vijf jaar vervangen worden.
Een veiligheidshelm kan je leven redden tijdens een bedrijfsongeval. Maar als de helm versleten of beschadigd is, biedt die geen goede bescherming meer. Wil je zeker weten dat jouw helm nog in orde is? In dit blog lees je hoe je de houdbaarheid van jouw veiligheidshelm bepaalt en hoe je de levensduur verlengt.
Veiligheidshelm vervangen: wanneer is dat nodig?
Een veiligheidshelm beschermt je hoofd tegen letsel tijdens bedrijfsongevallen. Denk bijvoorbeeld aan een baksteen die vanaf een steiger op je hoofd valt. Aan een pijp die onverwachts losschiet. Of aan een heftruck die tegen een stelling rijdt, waardoor die omvalt.
Iedereen begrijpt dat een veiligheidshelm na zo’n impact vervangen moet worden. Maar wat als de helm nooit een impact te verduren krijgt? Je zou denken dat de geldigheid van een veiligheidshelm dan onbeperkt is, maar dat is helaas niet waar. De beschermende eigenschappen van een bouwhelm nemen na verloop van tijd namelijk af. De helm slijt bijvoorbeeld ook door blootstelling aan kou, hitte, uv-straling, chemicaliën en vocht.
{{blog-cta="/components"}}
Wat is de gemiddelde levensduur van een veiligheidshelm?
Een veiligheidshelm moet gemiddeld na maximaal vijf à tien jaar vervangen worden. Ook als die nog nooit een impact heeft gehad. Voor helmen van een lichtere categorie geldt zelfs dat dit al na minder dan vijf jaar nodig is.
Elke veiligheidshelm heeft een indicator die aangeeft wanneer de helm is geproduceerd. Hierdoor bepaal je eenvoudig wanneer het tijd is om de helm te vervangen. De tabel hieronder helpt je daarbij op weg. Je ziet in deze tabel precies wat de houdbaarheid is per materiaal. Kijk dus goed naar het materiaal waar jouw helm van gemaakt is en bepaal aan de hand daarvan of je helm nog houdbaar is:
Meer weten over de wetgeving rondom de levensduur van veiligheidshelmen? Bekijk dan de Europese normering in de NEN-EN 397-norm.
Wat zijn tekenen dat je veiligheidshelm aan vervanging toe is?
Niet alleen de buitenkant van de helm kan slijten. Dat geldt ook voor het binnenwerk. Zeker als dit van thermoplastische materialen is gemaakt. Controleer je helm dus regelmatig op beschadigingen, zoals krassen, scheuren of breuken. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Laat je dit liever door een expert controleren? Kom dan gerust langs in onze megastore aan Waalhaven Zuidzijde 32 te Rotterdam. Onze adviseurs kijken graag vrijblijvend met je mee.
Hoe verleng je de levensduur van een veiligheidshelm?
Je kunt de levensduur van je helm verlengen door deze op een koele, droge plek te bewaren. En door langdurige blootstelling aan direct zonlicht te vermijden. Zorg daarnaast dat je de helm goed schoonhoudt. Dat is niet alleen belangrijk voor de duurzaamheid van je veiligheidshelm, maar ook voor je eigen hygiëne. Je voorkomt bijvoorbeeld irritatie aan de hoofdhuid.

Nieuwe veiligheidshelm nodig? Bezoek onze megastore in Rotterdam
Is jouw veiligheidshelm aan vervanging toe en wil je een nieuwe kopen? Of wil je jouw veiligheidshelm laten bedrukken met een logo? Kom dan langs in de megastore van Vermeer Workwear and Safety aan Waalhaven Zuidzijde 32 te Rotterdam. Onze experts staan je graag te woord onder het genot van een kop koffie. Liever bellen of mailen? Dat kan via onze contactpagina.