Wanneer is valbeveiliging verplicht? Een korte uitleg

Wanneer is valbeveiliging verplicht? Een korte uitleg
Geschreven door
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op
10/27/24
15/7/25

In het kort

  • Valbeveiliging is verplicht bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte.
  • Collectieve veiligheidsvoorzieningen zoals hekwerken hebben de voorkeur boven persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).
  • Een goede valbeveiliging bestaat uit een harnas, verbindingsmiddel en stevig ankerpunt.

In 2023 voerde de Arbeidsinspectie 2.448 onderzoeken uit naar arbeidsongevallen, waarbij 2.386 slachtoffers betrokken waren. Van deze ongevallen werd 35% veroorzaakt door een val van hoogte, zoals van daken, steigers of ladders. Binnen de bouwsector ging dit zelfs om meer dan 50%. 

Als je deze cijfers ziet, begrijp je meteen waarom de regels rondom valbeveiliging zo streng zijn. Hoe die regels precies in elkaar zitten en in welke gevallen valbeveiliging verplicht is, leggen we je uit in dit blog. Zo weet je zeker dat jouw personeel optimaal beschermd is.

Wat zijn de richtlijnen voor werken op hoogte?

Door de juiste veiligheidsrichtlijnen te volgen, wordt het risico op een valpartij een heel stuk kleiner. Deze richtlijnen zijn het belangrijkst:

  1. Vermijd werken op hoogte, als dat mogelijk is - De beste manier om een val te voorkomen, is door werkzaamheden op hoogte helemaal te vermijden. Kijk dus eerst altijd of het werk ook veilig op de grond kan worden gedaan. Bijvoorbeeld: in plaats van dakgoten schoonmaken vanaf een ladder, kun je ook een verlengde bezem gebruiken vanaf de grond. Dat is een stuk veiliger en verkleint het risico op een valpartij.
  2. Gebruik collectieve veiligheidsvoorzieningen - Als het werk niet op de grond kan worden gedaan, zijn collectieve maatregelen zoals hekwerken of veiligheidsrails een goede oplossing. Ze helpen om valgevaar te verkleinen en zorgen ervoor dat meerdere mensen tegelijk veilig kunnen werken. Deze voorzieningen zijn de eerste stap om ongelukken op hoogte te voorkomen.
  3. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) - Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nodig als collectieve middelen, zoals hekwerken of vangnetten, niet mogelijk zijn of niet genoeg bescherming geven. Met persoonlijke valbescherming verklein je de kans op ernstig letsel. Het zorgt ervoor dat je minder hard valt én dat de klap van de val minder groot is.
  4. Gebruik valbeveiliging vanaf 2.5 meter hoogte - In Nederland is het gebruik van valbeveiliging verplicht bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte. Het naleven hiervan is niet alleen wettelijk verplicht, maar toont ook goed werkgeverschap richting je medewerkers. Je laat hiermee zien dat je hun veiligheid serieus neemt. Dat geeft een geruststellend gevoel aan je personeel.

  1. Vermijd werken op hoogte, als dat mogelijk is - De beste manier om een val te voorkomen, is door werkzaamheden op hoogte helemaal te vermijden. Kijk dus eerst altijd of het werk ook veilig op de grond kan worden gedaan. Bijvoorbeeld: in plaats van dakgoten schoonmaken vanaf een ladder, kun je ook een verlengde bezem gebruiken vanaf de grond. Dat is een stuk veiliger en verkleint het risico op een valpartij.
  1. Gebruik collectieve veiligheidsvoorzieningen - Als het werk niet op de grond kan worden gedaan, zijn collectieve maatregelen zoals hekwerken of veiligheidsrails een goede oplossing. Ze helpen om valgevaar te verkleinen en zorgen ervoor dat meerdere mensen tegelijk veilig kunnen werken. Deze voorzieningen zijn de eerste stap om ongelukken op hoogte te voorkomen.
  1. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) - Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nodig als collectieve middelen, zoals hekwerken of vangnetten, niet mogelijk zijn of niet genoeg bescherming geven. Met persoonlijke valbescherming verklein je de kans op ernstig letsel. Het zorgt ervoor dat je minder hard valt én dat de klap van de val minder groot is.

Gebruik valbeveiliging vanaf 2.5 meter hoogte - In Nederland is het gebruik van valbeveiliging verplicht bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte. Het naleven hiervan is niet alleen wettelijk verplicht, maar toont ook goed werkgeverschap richting je medewerkers. Je laat hiermee zien dat je hun veiligheid serieus neemt. Dat geeft een geruststellend gevoel aan je personeel.

Waaruit bestaat een uitrusting voor valbeveiliging?

Oké, je weet nu wat de regels en richtlijnen zijn rondom valbeveiliging. Maar wat hoort er precies bij een goede valbeveiligingsset? Meestal bestaat die uit drie onderdelen:

  • Harnasgordel: Dankzij het harnas worden de krachten van een val over je lichaam verdeeld. Zo voorkom je dat je gewond raakt.
  • Verbindingsmiddel: Het verbindingsmiddel verbindt het harnas met een vast punt. Zo blijft de valafstand kort. Verbindingsmiddelen hebben vaak een schokdemper, waardoor de klap van de val minder hard is.
  • Verankeringsvoorziening: Het verankeringspunt is waar je aan vast zit. Dit moet super stevig zijn, anders werkt het systeem niet goed. Welk ankerpunt je kiest, hangt af van de plek waar je bent en het werk dat je doet. Die plek kan bijvoorbeeld een dak, steiger of hoogwerker zijn.

Valbeveiliging nodig? Shop online of bezoek onze megastore

Welke valbeveiliging je kiest, hangt af van verschillende factoren. Op hoogwerkers gelden bijvoorbeeld andere eisen dan op daken. Bij Vermeer Workwear and Safety denken we graag met je mee over welke valbeveiliging bij jouw werknemers past.

In onze webshop (en ook in onze megastore in Rotterdam) vind je een uitgebreid assortiment van valbeveiligingsproducten, waaronder harnassen, verbindingsmiddelen en verankering. Meer weten? Bekijk onze valbeveiliging in de webshop of kom langs in onze winkel aan Waalhaven Zuidzijde 32. De koffie staat klaar!

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.