Wet en regelgeving
5 min leestijd

Wanneer is valbeveiliging verplicht? Een korte uitleg

Valbeveiliging Vermeer Workwear
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
27/10/2024

Een val kan ernstige gevolgen hebben, zoals letsel, blijvende arbeidsongeschiktheid of zelfs de dood. Daarom is valbeveiliging al vanaf 2.5 meter verplicht. Om valongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat je bedrijf aan de juiste regels en richtlijnen voldoet. Dit geldt onder meer voor personeel dat werkt op een dak, plat dak, steiger of hoogwerker. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bieden in zo’n geval uitkomst.

Wat zijn de richtlijnen voor werken op hoogte?

Het volgen van de juiste veiligheidsrichtlijnen kan helpen om valgevaar te minimaliseren:

  1. Vermijd werken op hoogte, als dat mogelijk is - Het beste preventieve middel tegen valongelukken is om werkzaamheden op hoogte te vermijden en het werk op de grond uit te voeren.
  2. Gebruik collectieve veiligheidsvoorzieningen - Wanneer het niet mogelijk is om op de grond te werken, zijn collectieve maatregelen zoals veiligheidsrails of hekwerken effectief om valgevaar te beperken. Deze voorzieningen beschermen meerdere personen tegelijkertijd en vormen de eerste verdedigingslinie tegen vallen.
  3. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) - Deze zijn vereist in situaties waarin collectieve middelen niet toereikend zijn. Persoonlijke valbescherming minimaliseert de impact van een val door zowel de valafstand als de kracht van de val te reduceren.
  4. Gebruik valbeveiliging vanaf 2.5 meter hoogte - In Nederland is het gebruik van valbeveiliging verplicht bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte. Het naleven hiervan is niet alleen wettelijk verplicht, maar toont ook goed werkgeverschap richting je personeel. Je laat hiermee zien dat je hun veiligheid en welzijn serieus neemt.

Waaruit bestaat een uitrusting voor valbeveiliging?

Een uitrusting voor valbeveiliging bestaat uit drie componenten, die hieronder worden genoemd.

  • Harnasgordel: Dit harnas verdeelt de krachten van een val over het lichaam en voorkomt dat de drager ernstig letsel oploopt.
  • Verbindingsmiddel: Dit verbindt de drager met een ankerpunt en zorgt dat de valafstand beperkt blijft. Veel verbindingsmiddelen hebben een schokabsorberend effect om de impact van de val op het lichaam te reduceren.
  • Verankeringsvoorziening: Een stevig verankeringspunt is cruciaal om het systeem effectief te laten werken. De keuze van het ankerpunt hangt af van de specifieke werkplek en het type werkzaamheden.

Hoe kies je de juiste valbeveiliging?

Welke valbeveiliging je kiest, hangt af van de werkplek en de aard van het werk. Op een hoogwerker gelden bijvoorbeeld andere eisen dan op een steiger of dak. Bij Vermeer Workwear and Safety denken we graag met je mee over welke valbeveiliging bij jou past.

In onze webshop maar ook in onze winkel in Rotterdam vind je een uitgebreid assortiment van valbeveiligingsproducten, waaronder harnassen, verbindingsmiddelen en verankering. Meer weten? Bekijk dan onze valbeveiliging online of kom langs in onze winkel aan Waalhaven Zuidzijde 32. De koffie staat klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.