Wet en regelgeving
5 min leestijd

Wanneer zijn veiligheidshelmen verplicht op de werkvloer?

Veiligheidshelmen op de werkvloer
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
1/3/2024

In Nederland gelden strenge regels rondom veiligheid op de werkvloer. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) spelen daarin een sleutelrol. Een goed voorbeeld daarvan zijn veiligheidshelmen. Deze zijn verplicht op verschillende werkterreinen, vooral in de bouw en de industriële sector.

Maar wanneer is het dragen van een veiligheidshelm bij wet verplicht? En welke veiligheidshelm past het beste bij welke situatie? Vermeer Workwear and Safety legt het graag aan je uit!

Tegen welke risico’s beschermt een veiligheidshelm?

Veiligheidshelmen zijn een belangrijk preventiemiddel tegen hersenletsel en hoofdletsel. De helmen zijn ontworpen ter bescherming tegen uiteenlopende risico's, zoals het risico op stoten of bekneld raken van je hoofd, of het gevaar van vallende of wegvliegende voorwerpen.

Wanneer zijn veiligheidshelmen verplicht?

In de Arbowet staat dat werkgevers in Nederland verplicht zijn om hun werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Hoofdstuk 3, artikel 3.16 van de Arbowet specificeert bijvoorbeeld dat werkgevers verplicht zijn om PBM ter beschikking te stellen wanneer de risico's op letsel niet op andere manieren kunnen worden voorkomen of beperkt. Dat geldt ook voor hoofd- en hersenletsel.

De exacte vereisten en omstandigheden variëren afhankelijk van de specifieke werkplek en de risicoanalyse die aldaar is uitgevoerd. Werkgevers moeten dus eerst een risicoanalyse verrichten om te kijken of en in hoeverre ze voldoen aan de voorschriften vanuit de Arbowet. 

Wanneer blijkt dat veiligheidshelmen verplicht zijn, plaatst de werkgever een bord bij de werkplek waarop dit duidelijk wordt gemaakt. Ook is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om dit richting het personeel te communiceren.

Industriële veiligheidshelmen

Er zijn verschillende soorten veiligheidshelmen op de markt. Hieronder vind je daar een uitleg over en ontdek je welke helm bij jouw werknemers past.

Industriële valhelmen

Industriële veiligheidshelmen moeten voldoen aan strenge normen, zoals de Europese norm EN 397:2012+A1:2012. Deze helmen zijn samengesteld uit verschillende componenten, zoals een helmschaal, een klep, een binnenwerk en een schokabsorberende vulling. Ze zijn gemaakt van specifieke soorten kunststof, zoals polyethyleen (PE) en polymeriaat (ABS), die niet stroomgeleidend zijn.

Je kiest voor een industriële valhelm… 

  • Op bouwplaatsen waar het risico op vallende voorwerpen bestaat
  • In industriële omgevingen waar machines of constructies aanwezig zijn die het risico op hoofdletsel kunnen veroorzaken
  • Bij werkzaamheden op hoogte, zoals op steigers of dakconstructies
  • In situaties waar elektrische geleiding mogelijk is

Stootpetten

Stootpetten, ook bekend als bumpcaps, bieden alleen bescherming tegen het stoten aan statische voorwerpen of constructies. Ze zijn niet geschikt als vervanging voor industriële veiligheidshelmen en bieden geen bescherming tegen vallende voorwerpen. Stootpetten moeten voldoen aan de norm EN 812:2012.

Je kiest voor een stootpet… 

  • In omgevingen waar het risico op stoten tegen statische voorwerpen of lage obstakels bestaat, zoals in magazijnen of onder voertuigen
  • Bij werkzaamheden waar het risico op hoofdletsel alleen wordt veroorzaakt door stoten en niet door vallende voorwerpen
  • Wanneer een lichtere en meer comfortabele hoofdbescherming nodig is in vergelijking met een industriële veiligheidshelm
  • Als aanvullende bescherming in situaties waar het risico op vallende voorwerpen minimaal is en de focus ligt op het voorkomen van hoofdstoten

Welke veiligheidshelm past bij jouw werkzaamheden? 

Bij Vermeer Workwear and Safety bieden we een uitgebreid assortiment veiligheidshelmen die voldoen aan de hoogste normen. Neem contact met ons op voor advies op maat en ontdek de beste veiligheidsoplossing voor jouw werkomgeving.

Bekijk ons gehele assortiment »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.