Bedrijfskleding
5 min leestijd

Het verschil tussen bedrijfskleding en veiligheidskleding

Het verschil tussen bedrijfskleding en veiligheidskleding
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
April 25, 2024

Wat is bedrijfskleding?

Onder de noemer bedrijfskleding valt alle kleding die speciaal voor het werk wordt gedragen. Dit kan gaan om kleding met bedrijfslogo, waardoor uniformiteit wordt uitgestraald, maar het kan ook gaan om een zogenaamde ‘dresscode’, zoals formele kledij bij een advocatenkantoor.

Functie en voordelen van bedrijfskleding

 • Uniformiteit en professionaliteit: Door alle medewerkers dezelfde kleding te laten dragen, wordt een gevoel van eenheid en professionaliteit gecreëerd. Dit is belangrijk voor het imago van het bedrijf, vooral wanneer medewerkers direct contact hebben met klanten.
 • Herkenbaarheid: Bedrijfskleding maakt medewerkers makkelijk herkenbaar voor klanten en collega’s, wat de communicatie en samenwerking kan bevorderen.
 • Reclame: Met het bedrijfslogo op de kleding wordt reclame gemaakt voor het bedrijf.

Voorbeelden van bedrijfskleding

 • Kantooromgevingen: In formele kantooromgevingen, zoals bij banken en advocatenkantoren, is het dragen van formele kledij vaak verplicht. Dit straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit.
 • Retail en horeca: In winkels en restaurants dragen medewerkers vaak uniformen die passen bij de stijl en branding van het bedrijf. Dit kan variëren van simpele T-shirts met het bedrijfslogo tot volledig gecoördineerde outfits.

Bekijk ons assortiment bedrijfskleding »

Veiligheidskleding

Onder de noemer veiligheidskleding valt alle kleding die de veiligheid van de drager waarborgt. Denk bijvoorbeeld aan een verstevigde werkbroek, een vlamvertragende overall of een chemisch bestendige werkjas. Vaak zijn deze kleren gemaakt van bijzondere stoffen die de drager moeten beschermen tegen gevaren zoals vuur, vloeistoffen of val- en stootschade. 

Veiligheidskleding is doorgaans voorzien van een keurmerk, zodat werkgevers eenvoudig kunnen zien welke mate van bescherming de kleding biedt aan hun personeel. De eisen hiervoor verschillen per branche en functie, en zijn opgenomen in de veiligheidsprotocollen die gelden voor jouw specifieke werkomgeving. Voor werkgevers is het aanschaffen van veiligheidskleding om meerdere redenen belangrijk. Allereerst om het personeel te beschermen, maar ook omdat je bij een bedrijfsongeval pas aanspraak op de verzekering kunt maken wanneer je aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.

Functie en voordelen van veiligheidskleding

 • Bescherming: De primaire functie van veiligheidskleding is het beschermen van de drager tegen specifieke risico’s die inherent zijn aan hun werk. Dit kan variëren van fysieke gevaren zoals vallen en stoten tot chemische en thermische gevaren.
 • Wet- en regelgeving: Veel veiligheidskleding moet voldoen aan specifieke normen en voorschriften binnen het werkgebied.
 • Verhoging van veiligheidsbewustzijn: Het dragen van veiligheidskleding draagt tevens bij aan een cultuur van veiligheid binnen het bedrijf. Medewerkers worden voortdurend herinnerd aan de potentiële gevaren van hun werk en de noodzaak om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voorbeelden van veiligheidskleding

 • Bouwsector: In de bouw worden vaak helmen, veiligheidsschoenen en reflecterende vesten gedragen. Deze beschermen tegen vallende objecten en scherpe voorwerpen. Ook bevorderen ze de zichtbaarheid.
 • Chemische industrie: In deze branche is het dragen van chemisch bestendige pakken, handschoenen en gelaatsbescherming cruciaal om te beschermen tegen schadelijke stoffen.
 • Brandweer: Brandweerlieden dragen speciale hitte- en vlamvertragende kleding om hen te beschermen tijdens hun werk.

Bekijk ons assortiment veiligheidskleding »

Op zoek naar werkkleding? Bezoek de showroom van Vermeer

Heb je professionele werkkleding nodig? Vermeer Workwear and Safety heeft een showroom vol bedrijfskleding en veiligheidskleding. De kleding in ons assortiment biedt de perfecte mix van functionaliteit, veiligheid, comfort en natuurlijk ook stijl en kwaliteit. Benieuwd welke kleding bij jou of je personeel past? De koffie staat klaar in onze showroom in Rotterdam! Wij leveren ook bedrijfskleding op maat voor bedrijven die een eigen identiteit willen creëren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.