PBM
5 min leestijd

Oorkappen of otoplastieken?

Otoplastieken laten aanmeten bij Vermeer Workwear and Safety
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
April 25, 2024

Wanneer je in een luidruchtige omgeving werkt, is gehoorbescherming erg belangrijk. Veel werknemers gebruiken daar oorkappen voor. Dat klinkt logisch, maar wist je dat otoplastieken veel effectiever en comfortabeler zijn? In dit blog leggen we uit hoe dat zit.

Wat is ook alweer het verschil tussen oorkappen en otoplastieken?

Het verschil tussen oorkappen en otoplastieken is heel simpel uit te leggen:

  • Oorkappen hebben een standaardmaat en worden over je oren geplaatst. Oorkappen zien er dus uit als een soort koptelefoon.
  • Otoplastieken zijn op maat gemaakt en kunt u in uw oren duwen. Ze hebben dus de vorm van oordopjes en hangen meestal aan een koord. Hierdoor kan je ze makkelijk af doen en raak je ze niet zomaar kwijt.

Waarom oorkappen niet ideaal zijn: 3 nadelen

We schreven het zonet al: oorkappen zijn een soort ‘koptelefoon’ die je over je oren plaatst. De oorkappen zijn bedekt met dempend materiaal, waardoor je geen last heeft van herrie of omgevingsgeluid. Het voordeel is dat je de oorkappen makkelijk op en af kunt zetten. Ook zijn ze relatief goedkoop. Toch zijn oorkappen niet zonder nadelen:

1. Niet geschikt voor de zomer (of een warme werkplek)

Oorkappen kunnen warm worden bij langdurig gebruik, vooral in warme omgevingen. Bijvoorbeeld op een bouwterrein in de zomer, maar ook op een werkplaats waar veel warmte is. Hierdoor raken je oren bezweet, wat jeuk en irritatie kan veroorzaken. 

2. Comfort en ventilatie zijn vaak ondermaats

Als je je oorkappen net op zet, voelt dat heel comfortabel. Maar na enkele uren neemt comfort snel af. Je krijgt dan last van je oren of zelfs huidirritatie. Dat komt omdat je huid niet goed geventileerd wordt.

3. Onhandig in combinatie met veiligheidsbril

De kans is groot dat je dit probleem herkent: je kunt je veiligheidsbril niet goed op en af zetten wanneer je oorkappen draagt. En de bril irriteert je oren, omdat die door de oorkappen tegen de huid aan wordt gedrukt. Niet heel praktisch dus.


Waarom otoplastieken jouw beste keus zijn voor gehoorbescherming

Otoplastieken worden volledig op maat voor je gemaakt. Ze passen perfect bij de vorm van jouw oren. Je doet ze in de oren als oordopjes, waardoor je niet met zo’n groot apparaat op je hoofd zit. En dat biedt nogal wat voordelen:

1. De pasvorm is 100% afgestemd op je oren

Omdat otoplastieken op maat worden gemaakt, bieden ze een perfecte pasvorm voor jouw oren. Je kunt de otoplastieken de hele dag dragen zonder dat je pijn of irritatie ervaart. Omdat ze in de oren worden bevestigd - net zoals oordopjes - heb je niet het probleem dat je oren gaan zweten, of dat ze van je hoofd vallen als je voorover bukt.

2. Beste demping voor omgevingsgeluid

De otoplastieken worden gemaakt van stevige materialen en bevatten aangepaste filters. Hierdoor dempen ze het omgevingsgeluid extra goed. Het resultaat is daardoor vaak beter dan dat van oorkappen.

3. Perfect te combineren met je veiligheidsbril

Voor brildragers is het dragen van otoplastieken extra fijn, omdat er geen hinderlijke druk is van brillenpootjes. Ook het op- en afzetten van de veiligheidsbril is geen probleem. Je hebt namelijk geen kappen meer over je oren.

De beste gehoorbescherming vind je bij Vermeer

Dat we otoplastieken aanbevelen, betekent natuurlijk niet dat normale oorkappen nutteloos zijn. Integendeel zelfs. Maar hoewel oorkappen een prima oplossing kunnen zijn voor het dempen van geluid, zijn otoplastieken de betere keuze. Daar is wel een uitzondering op: als je maar af en toe gehoorbescherming gebruikt, kan beter voor oorkappen gaan, want die zijn een stukje goedkoper.

[Bekijk al onze gehoorbescherming]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.