PBM
5 min leestijd

Soorten valbeveiliging: een overzicht

Soorten valbeveiliging
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
April 25, 2024

Soorten valbeveiliging: een overzicht

Wanneer je op hoogte werkt, is goede valbeveiliging verplicht. Toch blijkt dat veel inkopers en bouwvakkers het lastig vinden welk systeem ze moeten kiezen. Er zijn zoveel opties beschikbaar dat ze soms door de bomen het bos niet meer zien.

Wil jij eindelijk duidelijkheid over welke valbeveiliging bij jouw werkzaamheden past? Dan biedt dit blog de antwoorden die je zoekt. Je vindt hier een overzicht van diverse soorten valbeveiligingssystemen en hun toepassing.

Valgordels of harnasgordels

Een valgordel, vaak aangeduid als harnasgordel, bestaat uit onderling verbonden schouder- en beenbanden die vaak ook nog zijn aangevuld met een lichaamsriem. Alleen harnassen met zowel schouder- als beenbanden bieden effectieve valbescherming. Een goede harnasgordel heeft extra banden om benen, borst en schouders, zodat de krachten bij een val voornamelijk door de billen worden opgevangen. Dit is het minst belastend voor je lichaam.

Dankzij de verstelbaarheid van de banden kun je het harnas aanpassen aan je eigen voorkeur. Hierdoor werk je niet alleen veilig, maar ook comfortabel - wel zo belangrijk als je fysiek werk verricht. Het harnas zorgt dat je tijdens een val in een rechtopstaande of bijna rechtopstaande positie blijft en dat je handen vrij blijven. Dit type harnas wordt vaak gebruikt in combinatie met een demper of een valstopapparaat om de impact van een val te verminderen.

Vallijnen

De vallijn, ook bekend als leeflijn, is een flexibel koord dat meestal wordt gebruikt in combinatie met een schokdemper of een energie-absorberend element. Het koord verbindt het lichaamsharnas met het ankerpunt of een statische lijn en is vaak ook verstelbaar in lengte. Vallijnen worden aan de D-ring van een harnasgordel bevestigd.

Bij werken op een vaste plek, zoals in een hoogwerker, is één werklijn vaak voldoende. Wanneer je je regelmatig moet verplaatsen, bijvoorbeeld omdat je dakdekker of timmerman bent, is het gebruik van twee werklijnen aan te raden. Hierdoor werk je altijd veilig, ook als je van het ene naar het andere ankerpunt beweegt. Voor meer flexibiliteit en veiligheid zijn er ook systemen met dubbele veiligheidslijnen, die continu bescherming bieden tijdens verplaatsingen.

Valstopapparaten

Een valstopapparaat, ook wel valblok genoemd, is ontworpen om de lijn onmiddellijk te blokkeren bij een val, waardoor de krachten op het lichaam worden geminimaliseerd. Het valblok bevat een omhulsel met een opgerold verbindingsmiddel, meestal gemaakt van staalkabel, textiel of synthetische stof. Dankzij een warteloog voorkomt het apparaat dat de lijn verdraait en blokkeert het niet onnodig. Hierdoor kun je soepel blijven werken.

Een valstopper heeft een automatisch oprolsysteem dat ervoor zorgt dat de lijn altijd strak staat wanneer er iemand aan bevestigd is. Dit voorkomt valrisico’s. Voor optimale prestaties moeten valstoppers bevestigd worden met daarvoor geschikte vanglijnen. Tijdens gevaarlijke werkzaamheden wordt de valstopper gecombineerd met een veiligheidshelm voor optimale veiligheid.

Bij VERMEER Workwear and Safety hebben we een breed assortiment valstopapparaten van merken zoals Petzl, Climax, Singer Safety, Portwest, Edge en Oxxa, in lengtes variërend van 2 tot 30 meter. Onze valblokken zijn grondig gekeurd en voldoen aan de eisen van de EN 360-norm, zodat je altijd verzekerd bent van hoge kwaliteit en veiligheid.

Heel belangrijk: keuren en controleren

Ons advies is om je valblokken goed te controleren en er voorzichtig mee om te gaan. Hiermee voorkom je zichtbare en onzichtbare beschadigingen en spoor je deze tijdig op, waardoor je niet onnodig risico’s loopt.

Twijfel je aan de kwaliteit van je valstopapparaat? Laat deze dan gerust door ons inspecteren. Jaarlijkse keuringen zijn noodzakelijk om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast mogen valblokken niet worden gebruikt boven materialen waarin mensen kunnen wegzinken, omdat de valkracht niet voldoende is om de valstopper correct te activeren.

De beste valbeveiliging voor jouw werkplek vind je bij Vermeer

Bij VERMEER Workwear and Safety kun je terecht voor valharnassen, gordels met demper en valstopapparaten die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Benieuwd naar ons aanbod? Zet jouw veiligheid voorop en bezoek onze showroom. Wie weet zien we je snel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.