PBM
5 min leestijd

Valbeveiliging: wat is het en wanneer is het verplicht?

Wat is valbeveiliging en wanneer is het verplicht?
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
April 25, 2024

Werkt jouw personeel op hoogte, zoals op een bouwplaats of industriële installatie? Dan is het als werkgever je verantwoordelijkheid om valincidenten te voorkomen. Valbeveiliging speelt hierin een cruciale rol. Ben je benieuwd naar de regels en richtlijnen rondom valbeveiliging? En wil je weten hoe je de beste beschermingsmiddelen kiest? Wij leggen het je hieronder uit.

Wat is valbeveiliging en waar bestaat dit uit?

Onder valbeveiliging vallen alle maatregelen en materialen die als doel hebben om werknemers te beschermen tegen valincidenten. Valbeveiliging is bedoeld om valincidenten te voorkomen en letsel te minimaliseren. En dat is van vitaal belang, want vallen op hoogte is een van de belangrijkste oorzaken van ernstig letsel op de werkplek.

Er zijn verschillende niveaus van valbeveiliging, variërend van permanente aanpassingen aan de werkplek, zoals vaste balustrades of leuningen, tot tijdelijke voorzieningen zoals steigers of verplaatsbare dakrandbeveiliging. Als collectieve voorzieningen niet mogelijk zijn, is persoonlijke valbeveiliging noodzakelijk.

In welke situaties is valbeveiliging verplicht?

Valbeveiliging is verplicht op werkplekken waar het risico bestaat van valincidenten op een hoogte van 2.5 meter of meer. Ook is het verplicht in situaties waarin er risicoverhogende omstandigheden zijn, zoals werken boven water, op verkeerswegen of nabij uitstekende delen. Valgevaar moet altijd als potentieel risico worden opgenomen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van een werkplek.

Hoe zit dat met persoonlijke valbeveiliging?

Persoonlijke valbeveiliging bestaat uit drie hoofdcomponenten: een vast en stevig bevestigingspunt voor de beveiligingskabel, een harnas dat de werknemer via een kabel verbindt met het bevestigingspunt, en een valstopapparaat of valdemper. Het is essentieel dat al deze componenten volgens de instructies van de fabrikant worden gebruikt en onderhouden.

De beste valbeveiliging voor jouw werknemers

Om de veiligheid van je werknemers te garanderen, is valbeveiliging onmisbaar. Toch moet het hun werkcomfort niet in de weg zitten. Daarom is het belangrijk dat jouw medewerkers over persoonlijke valbeveiliging beschikken die bij hun specifieke behoeften past. 

Bij Vermeer Workwear and Safety staat veiligheid voorop. Met onze uitgebreide kennis en expertise op het gebied van valbeveiliging helpen wij onze klanten om veilig op hoogte te werken. Benieuwd naar onze valbeveiligingsoplossingen? Neem contact op voor advies op maat.

Bekijk ons assortiment valbescherming »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.